Полша започва наказателно преследване на играчите в нелицензирани сайтове

Миналата седмица полското министерство на финансите е публикувало съобщение с което информира любителите на хазарта, че пускането на залози в нелицензирани сайтове може да доведе до наказателно преследване. Предупреждението се отнася и за всички, които по някакъв начин промотират или насърчават пускането на залози в нелицензираните сайтове.

В съобщението се казва още, че властите са идентифицирали над 24 000 играчи промотиращи нелицензирани сайтове. Започнати са над 1 100 разследвания, които обръщат внимание на играчите с най-много печалби. Основната цел на правителството е да ограничи тяхната незаконна дейност.

Полша официално одобри спортните онлайн залагания през 2011г., но включи някои регулации, като например данъчни ставки достигащи до 12% от оборота на компаниите. В момента в Полша има само четири регистрирани оператора и това са: Fortuna Entertainment, Milenium, STS и Intralot, който е дъщерно дружество на Totolotek. Според проучванията тези 4 оператора държат само около 9% от пазарния дял, който се оценява на около 1.5 милиарда долара годишно.

Полша изготви изменения в Закона за Хазарта, който позволява на сайтове регистрирани в ЕС да отворят свои полски клонове с данъчна цел и да открият полски банкови сметки. Очаква се Европейската комисия (ЕК) да разгледа тези изменения в полското законодателство на свое заседание на 6 февруари. За сега изглежда малко вероятно да има някакво съществено развитие на проблема, въпреки че Полша е получила официално искане за информация от ЕК, относно законодателсвото си в областта на онлайн хазарта още през ноември 2013г.

Публикувано на 27.11.2014