Лиценз за хазарт в Белгия

Белгия е малка държава с население от едва 10 милиона. Белгийците обаче обичат хазарта, а международните онлайн компании трябва да имат белгийски лиценз, ако искат да извършват легална дейност в тази страна. Хазарта в Белгия се регулира от Белгийската игрална комисия (Belgian Gaming Commission). През януари 2011 година комисията прие ново законодателство, което да регламентира всички онлайн игри. Съгласно този закон всички компании опериращи в тази сфера трябва да имат местен лиценз  или да имат партньорски договор с лицензирана местна компания, за да извършват каквато и да е хазартна дейност на територията на Белгия.

Първоначално Европейската комисия изрази сериозни притеснения относно това рестриктивно законодателство, но постепенно одобри мерките на белгийското правителство да включва в черен списък всички компании, които не предлагат услугите си посредством домейн, завършващ на .be. Сайтовете, които оперират в Белгия незаконно ще трябва да заплатят първоначална глоба от 25 000 евро, ако те продължават да нарушават закона, глобата бързо нараства до 100 000 евро.

Корпоративният хазартен данък в Белгия е 33.99%. Това обаче не е всичко компаниите трябва да плащат и допълнителна данъчна ставка в размер на 15%.

Лицензионни такси
В Белгия има 3 вида лицензионни такси. Това са лицензи за онлайн казина в размер на 250 000 евро; лицензи за игрални зали в размер на 75 000 евро и лицензи за спортни залози. Лицензите нямат краен срок и са валидни за всички клиенти на територията на Белгия, като сайтовете задължително трябва да са са домейн .be.
Списък на забранените хазартни сайтове в страната: www.gamingcommission.be