Какви мисли ни вълнуват, когато залагаме?

Фокусът и мислите на хората се променят по време на една хазартна серия. Тези промени ни дават представа за това какво кара хората на продължат да играят и да залагат отново и отново, въпреки големите парични загуби.

Преди започването на хазартна сесия обикновено комарджиите се фокусират около парите и през главата им минават мисли като: „Сега трябва да спечеля”  и „Просто ще заложа малко пари и ще видя как ще се развият нещата”.

По време на самата хазартна сесия фокуса и мислите продължават да са концентрирани основно около парите. Хората си мислят неща като: „Добре вече спечелих малко, явно имам късмет. Трябва да продължа да залагам” или в обратния случай „Трябва да продължа да залагам, за да си избия загубите. Лошия късмет рано или късно ще се обърне”.

След края на хазартната сесия мислите на комарджиите са насочени върху тях самите. Ако спечелят самочувствието им се увеличава значително  и те са доволни от себе си, чувстват се защитени. Ако обаче регистрират загуби, съвсем други мисли нахлуват в съзнанието им. Комарджиите започват да се чувстват безлични, обземат ги чувства на срам, страх и несигурност. Започват да се питат: „Как мога да съм такъв идиот?”, „Как позволих всичко това да се случи?” и „Мога ли изобщо да се контролирам?” Всички тези мисли и чувства са известни като „хазартен махмурлук”.

Всичко това показва, че проблемите с хазарта носят не само финансови загуби, но и негативизъм, който в крайна сметка рефлектира на нашето самочувствие и повлиява на живота ни. Залагайте с мярка, рядко и просто за развлечение, за да не изпадате в подобна ситуация. Ако вече сте твърде зависим от хазарта мислете позитивно и потърсете здравословни алтернативи на хазарта. Увеличаването на самочувствието и премахването на негативните мисли са най-важното нещо в началото на дългата борба за измъкване от хазартната зависимост