Романтичната страна на хазарта

Хазартът е бил свързван с романтиката от много древни времена. Модерната култура също изиграва своята съществена роля в този процес. Филми като „21”, „Бандата на Оушън” и поредицата за Джеймс Бонд внасят романтика в хазарта и създават впечатлението, че той е за харизматични, привлекателни и успели хора. Друг пример е милиардера Дейдив Уолш, който е натрупал своето състояние от спортни залози. Той пропагандира идеята, че всеки може да е на неговото място, да победи системата и да се изкачи на върха.

Всекидневно сме изложени на всякакви истории, които ни убеждават, че в хазарта има някаква романтика, че това е много привлекателна дейност и обикновено успелите хора се занимават с нея. Хората започват да си мислят: „Ако съм достатъчно умен аз също мога забогатея от хазарт” Имали ли сте и вие подобни мисли?

Тези нереалистични мисли привличат хората и допринасят за формирането на положителни асоциации спрямо хазарта. Тези положителни асоциации обаче могат да ви изиграят много лоша шега.

Хората, които нямат проблеми с хазарта са наясно, че идеите за бърз и лесен успех са абсурдни и недоумяват как останалите се зарибяват с тази идея. Повечето хора занимаващи се с хазарт губят, без значение колко са умни. Това се дължи на факта, че всяка хазартна игра е специално проектирана, така че да облагодетелства букмейкъра или казиното. Поради това печалбите в дългосрочен план са невъзможно по дефиниция. Единствено при спортните залози не е точно така, защото там освен късмет са необходими и знания, които в някои случаи играят основна роля.

Всичко това показва, че хазарта в повечето случаи няма нищо общо с романтичния образ изграден още в миналото и продължаващ да се утвърждава и днес. Мислете трезво и разумно и не позволявайте да бъдете подлъгани от някой холивудски филм или истории за хора успели да прецакат системата.