Букмейкърите в Румъния ще трябва да плащат стари данъци, ако искат да получат лиценз

Румъния ще наложи данък върху приходите за от залози на всички оператори, желаещи да подадат документи за лиценз в страната. Парламента в северната ни съседка одобри новата правна рамка, касаеща онлайн хазарта на заседание в Сряда. Така се дава възможност на международните компании да подадат документи за лиценз в Румъния.

Не е ясно обаче дали ще има желаещи да се възползват от лицензирането в Румъния, тъй като от правителството настояват да бъдат внесени 20% данъци върху приходите, реализирани от всички румънски любители на хазарта от 2009г. насам.

Планът за облагането с данъци със задна дата е само едно от измененията в Закона за Хазарта, гласувани в сряда. Освен това Националната служба за хазарта е била натоварена със задачата да разбере колко точно дължи всеки един оператор на държавата. Това най-вероятно означава, че сайтовете за залози ще трябва да представят финансов одит, пред компетентните органи.

След като всички данъци бъдат пресметнати букмейкърите ще имат срок от 90 дни в който да внесат дължимите суми. Само в този случай държавата ще опрости минали нарушения на компаниите и ще им позволи да кандидатстват за лиценз в страната. Ако това условие не бъде изпълнено букмейкърите ще влезнат в черния списък на Румъния със забранени сайтове.

Според експерти от правителството новите правила ще генерират допълнителен приход в хазната в размер до 200 милиона евро. Измененият закон е изпратен до президента на Румъния, който трябва да го подпише, за да влезе реално в сила.

Преди няколко години правителството на Испания предприе един подобен ход, като накара всички нови кандидати за лиценз да платят предварително данъците и за 4 години назад, когато дейността им още не е била регулирана. Повечето букмейкъри тогава изразиха силно недоволство, но в крайна сметка се съгласиха с това „извиване на ръце” от страна на правителството.