Чехия планира драстично увеличаване на хазартните данъци

Хазартните оператори в Чехия могат да плащат два пъти повече данъци през 2016г., ако правителството гласува промените в законодателството, предложени от министъра на финансите Андрей Бaбис.

Според медиите сегашния данък от 20% върху брутния приход на хазартните компании ще се повиши и ще стане между 30% и 40%. Компаниите за спортни залози ще плащат данък около долната граница (30%), докато казината ще плащат данък около горната граница (40%). Освен това в Чехия хазартните компании плащат и 19% корпоративен данък, за да бъдат допуснати до местния пазар. Вестникът, който изнесе тези данни отказа да назове своите източници, докато на въпрос зададен от Ройтерс Андрей Бабис отказа коментар.

Чешкото правителство преразглежда хазартните закони, като целта е онлайн казината и лотарийните продукти да получат лицензи и да се присъединят към сайтовете за спортни залози. Законодателството, което правителството се надява да одобри в началото на 2015г. ще отвори пазара и за международните компании, но при тези данъчни ставки е малко вероятно някоя от тях да прояви сериозен интерес за лиценз. Чешката Република е една от малкото страни, които получиха сериозни забележки от страна на Европейската комисия за това, че хазартните им закони са твърде ограничителни.

Въпреки тези ограничения в Чехия слот машините се радват на много голяма популярност. На всеки 1000 граждани се падат средно по 7.5 слот машини, което е два пъти повече от Словакия и цели 20 пъти повече от Австрия. Това е накарало Министерството на здравеопазването също да се включи в борбата с хазарта. Изготвена е национална стратегия за ограничаване на зависимостите от хазарт, алкохол и наркотици. Предвидено е стратегията да действа до 2019г. след което резултатите да бъдат оценени и да се изготви нова стратегия.