Лицензирането на сайтове за спортни залози в Германия пак зацикли

Продължават трудностите с лицензирането на сайтовете за спортни залози в Германия. В края на миналата седмица Консултативния съвет по спорт Sports Advisory Board (SAB), който включва представители на Бундеслигата, Футболната асоциация и др. се разграничиха от Министерството на вътрешните работи и спорта , което е натоварено със задачата да следи лицензионните режими в страната. От съвета съобщиха, че от министерството нееднократно отхвърлят техните препоръки, включително предупреждението, че даването на лиценз на само 20 онлайн компании ще се окаже проблематично.

Министерството на спорта издаде миналия септември 20 лиценза на сайтове за онлайн залози, след 2 години увъртания, оставили разочаровани стотици хиляди играчи и десетки компании. Тези лицензи обаче все още не са влезли в сила, поради поредица от юридически пречки.

Наскоро формираната Германска Асоциация за спортни залози German Sports Betting Association (DSWV) направи изявление в петък в поето подкрепи действията на Консултативния съвет по спорт, като според тях това е още едно доказателство, че в Германия цари един „лицензионен хаос”. Шефът на DSWV Матиас Дамс заяви, че операторите предлагащи спортни хазартни услуги в страната са били принудени да се насочат към черния пазар, заради задънената улица в която ги поставя Министерството на спорта и лицензионната комисия. Според него е крайно време отговорните регулаторни органи да се вслушат в техните съвети и да се намери най-накрая приемлив изход на проблема.

Междувременно Административния съд постанови, че от министерството трябва да направят преоценка на заявленията за лиценз подадени от австрийските онлайн оператори. Неназована австрийска компания първа е подала документи за лиценз още миналия септември, но молбата й е била отхвърлена от лицензионната комисия и министерството, което накарало онлайн оператора да заведе дело срещу тях.

Съдът постанови, че процеса по лицензиране е непрозрачен и, че решенията взети от лицензионната комисия са непрозрачни и грешни. Регулаторните органи не са представили предварително на хазартните компании условията за получаване на лиценз и дори компаниите, които са подали документи на следващия етап не са били напълно наясно точно какво се изисква от тях.