Хазарта и депресията

Научно доказано е, че когато хората започнат да залагат прекалено големи суми се увеличава значително риска от депресия, тревожност и злоупотреби с алкохол или наркотици.

В световен мащаб най-честия проблем свързан с хазарт е депресията. Данните показват, че около 60% от комарджиите могат да развият определени депресивни състояния. Депресията е нещо повече от това да се чувствате тъжни. Тя се проявява различно при отделните хора, но общите симптоми са изпитване на много силни чувства, понижено настроение, чувство за безнадеждност, загуба на интерес към неща, които преди са носили удоволствие, твърде малко или твърде много сън, липса на енергия и мотивация, липса на апетит или преяждане, ниско самочувствие, изпитване на големи трудности при опитите да се запази концентрация и дори мисли за самонараняване или самоубийство.

Често хората изпадащи в депресия губят своята физическа форма и стават все по-бавни и мудни. Друго доказателство за наличието на сериозни проблеми е все по-голямата притеснителност и неспокойство.

Ако вие или някой ваш познат изпитва депресивни симптоми е изключително важно да се вземат необходимите мерки и открито да споделите проблемите. Има много голямо разнообразие от здравни специалисти, които се занимават с депресии. Това могат да бъдат психолози, психиатри, общопрактикуващи лекари, социални работници и др.

Признаването на проблема е първата стъпка към разрешаването му. Комарджиите често са затворени хора и не споделят с околните това което чувстват. Това обаче само влошава проблемите им и задълбочава депресивните симптоми. Затова ако усетите, че ваш познат има подобни проблеми говорете с него и упорствайте за това да потърси професионална помощ.