Хазарта под влияние на алкохол и наркотици

Според проведени изследвания около 14% от хората, които имат проблеми с алкохол, наркотици или други вещества, злоупотребяват и с хазарта.  Има много прилики между пристрастяването към хазарта и останалите видове пристрастявания. И при двете една от основните цели е да преодолеят неприятните усещания от стреса и депресията. Други прилики са голямата разсеяност на хората изпаднали в зависимост, тръпката от вършенето на тези действия, която с течение на времето изисква все повече и повече, за да бъде задоволена.

Хората, които залагат под влиянието на алкохол или наркотици са изложени на още по-голяма опасност от негативните последици от своите действия. Алкохола и наркотиците намалят значително решителността да се справите с хазартните проблеми и свалят задръжките, карайки ви да рискувате повече, залагайки големи суми, без да се замисляте. Освен това се увеличават значително рисковете от депресия, тревожност и разваляне на отношенията с роднини, приятели и интимни партньори. Повечето хора погрешно си мислят, че залагането е начина по който да избягат от депресията. В действителност е точно обратното, именно хазарта задълбочава депресията и вие копаете все по-дълбоко в дупката в която сте изпаднали.

Комбинирането на няколко зависимости едновременно е много сериозно и тревожно състояние, което трябва да бъде осъзнато с цел да се потърси изход от ситуацията. Веднъж осъзнали своя проблем вие сте поели по правилния път. Пътят обаче е дълъг и труден и ще изисква много усилия от ваша страна. Изправете се смело срещу своите слабости и търсете добри и позитивни неща с които да заместите алкохола, наркотиците и хазарта.