Какво ни мотивира да залагаме

Идентифицирането на личните мотиви, които ви подтикват към хазарта е много трудна задача, но е много важна стъпка към възможността да ги контролирате.

Мотивите при отделните хора са различни, тъй като всеки притежава своя уникален характер. Все пак има някои често срещани мотиви, които карат повечето хора да прибегнат до хазарта:

Лоши чувства – стреса, депресията, страха и тревожността увеличават значително риска от хазартна зависимост, тъй като хората изпитващи тези чувства често прибягват до залозите, за да облекчат своето страдание.
Положителни чувства – щастието, оптимизма или възбудата също правят хората по-податливи към хазарта, тъй като ни карат да се чувстваме късметлии.
Скуката и свободното време – многото свободно време повишава желанието за хазарт, тъй като хората искат да избягат от скуката и да си осигурят забавления. Свободното време може да доведе до планувано време за хазарт. Например ако имате свободно време между края на работния ден и вечерята е много вероятно точно тогава да залагате най-много.
Пари – достъпа до заделени пари и финансовите затруднения са две от нещата които задействат хазартния глад.
Достъпност – лесният достъп до местата за хазарт също оказват негативно въздействие. В съвременния свят може да залагате през компютъра, смартфона, таблета и това може да ви направи напрактика неразделни с хазарта.
Алкохолът и наркотиците – тези вредни вещества могат да навредят на самоконтрола ви и способността да взимате рационални решения. Много хора прибягват до хазарта само когато са под въздействието на алкохол или наркотици.

Най-важният въпрос на който трябва да си отговорите е как да се научите да упрвлявате мотивите, които ви карат да залагате. Това може да стане посредством отвличане на вниманието, техники за релаксация, финансово планиране и избягване на алкохола и наркотиците.