Кои са водещите причини хората да се отказват от хазарта?

Много хора смятат, че хазарта е изначално грешна и греховна дейност, която изрично е забранена от повечето религии. За по-религиозните хора това е достатъчна причина да не залагат, но има и голям процент хора, които не подкрепят идеята, че нещо не е правилно, само защото религията казва така.

И така кои са основните причини да се откажем от хазарта? На първо място много хора спират комара заради парите. Ако печелите редовно всичко е наред, но статистиката говори красноречиво, че повечето хора губят от хазарт. Когато започнат първите загуби много хора престават да играят, защото предпочитат да си похарчат парите за по-приятни неща. Друга причина за отказването от хазарта са лошите настроения, които изпитваме, когато загубим пари. Става въпрос за т.н. „хазартен махмурлук” който при някои хора е дори по-неприятен от загубата на пари и точно той ги кара да се откажат. Много хора спират залозите, защото те влияят много негативно на взаимоотношенията им с близки, роднини и интимния партньор. Въздействието на хазарта върху личните отношение може да има много форми, но най-често става въпрос за финансова несигурност и загуба на доверие. Други хора нямат проблеми със загубата на пари, но се страхуват, че губят самоконтрола си и точно това ги кара да се откажат. Като човешки същества ние обичаме да контролираме живота и поведението си.

Ако усетите, че искате да откажете хазарта, но не намирате достатъчно вътрешни сили, трябва да потърсите професионална помощ. Един обучен професионалист може да ви помогне много по-бързо и ефективно да се върнете отново на правилния път, отколкото ако се опитвате да направите всичко сам.