Как влияят положителните емоции от първото хазартно преживяване?

Хората, които се опитват да се справят с проблемите с хазарта често си задават въпросите: „Защо аз? Защо не мога да спра да залагам?”

Мнозина гледат на тези проблеми като пристрастяване, но според някои страстта към хазарта се наследява генетично и е много по-вероятно да станете комарджия, ако някой от роднините ви е бил такъв. Много комарджии не спират да се ругаят и да си повтарят, че са много глупави и просто не могат да престанат да залагат.

Все пак има и друг аспект на нещата, който често остава подценен – това е силата на първото впечатление.  Това първо впечатление, независимо дали е положително или отрицателно поставя основите на това как гледаме на преживяването. Това което е интересно, че много хора, които имат проблеми с хазарта имат положително първо впечатление от срещата си с хазарта. Старата максима за късмета на начинаещия важи в пълна сила тук. Обикновено хората постигат в началото голяма парична печалба с малък залог и по-този начин в съзнанието им се изгражда един положителен образ на хазарта. Все пак кой не иска да печели пари, без да извършва физическа дейност.

Ако сте човек с хазартни проблеми и се борите финансово и емоционално да се справите с порока си, спрете за момент и се замислете: „Какви са ми първите впечатления от хазарта? Положителни ли са?” Отговора на тези въпроси може да ви бъде в помощ в търсенето на прогрес и постигане на положителни резултати в лечението ви. Хората, които първоначално са изпитали положиелни емоции от хазарта изпитват по-големи затруднения да се справят с този проблем.