Как да избегнете рецидивите, когато се опитвате да откажете хазарта?

Това, че сте спрели хазарта за няколко седмици не означава, че проблема е решен и сте приключили със залозите. Комарджиите често стоят настрана от хазарта за известно време, но после отново се отдават с пълна сила на вредния навик.

Пълното отказване от хазарта не е никак лесна задача и в повечето случаи не става изведнъж. Трябва ви много силна воля и желание за промяна, за да се справите с този проблем. Това е дълъг процес изпълнен с възходи и падения, но точно изпитанията и трудностите ще ви помогнат да се справите с проблема.

Какво трябва да направите, за да контролирате хазартната си зависимост и да откажете хазарта нацяло?

Ограничете достъпа си до пари в брой – ограничете размера на сумата, която можете да теглите на ден от дебитните или кредитните карти. Дори може да дадете картите си на човек на който имате доверие и който да контролира колко пари харчите на ден.

Ограничете връзките си със сайтове за залози – изтрийте всички имейли и уебсайтове свързани с хазарта. Колкото по-малко виждате неща свързани с хазарта, толкова повече се увеличава шанса да преодолеете проблема.

Намерете си нови хобита и занимания – хазарта отнема много време и енергия. Когато започнете да се отказвате от него, трябва да намерите нещо с което да запълнете свободното време. Трябва да станете по-активни физически и социално. Особено внимание обърнете на часовете от денонощието в които обичайно сте залагали. Запълнете тях с по-интересни дейности.

Помислете какво ви кара да залагате – Какво ви подтикна да се насочите към хазарта? Може би ви е било скучно и е нямало с какво да запълните свободното и време. Какво ви кара да залагате? Някой подтиква ли ви целенасочено към хазарта? Трябва да имате ясни отговори на всички тези въпроси.