Изучете себе си, за да се справите с хазартната зависимост

Неприятните усещания, като стрес, депресия, самота, страх и тревожност могат да предизвикат пристрастяване към хазарта. След напрегнат работен ден или спор с любим човек залозите изглеждат като един приятен начин да се отпуснете и да забравите за проблемите. Не се заблуждавайте има далеч по-здравословни и евтини начини да прогоните лошите чувства, като например физически упражнения, медитация, повече време с приятели и др.

За много хора важен аспект за отказването от хазарта е да намерят алтернативни начини да се справят с негативните си емоции, без да залагат. Дори, когато хазарта вече не е част от живота ви неприятните чувства подтикнали ви да посегнете към него могат все още да са на лице. Затова трябва да положите усилия да се опознаете на по-дълбоко ниво  и да откриете различни начини за справяне със стресови ситуации и ежедневните неприятни чувства, които са предизвикали хазартната зависимост.

Всеки комарджия има различен характер и по някакъв начин е уникален, поради което и възстановителната програма трябва да е пригодена специално за него. Най-важната стъпка при стартирането на лечението е осъзнаването, че имате проблем с хазарта. Изисква се много сила и смелост, за да направите това признание, особено ако сте загубили много пари и сте разрушили дългогодишни приятелства и взаимоотношения с любим човек. Не бива да се отчайвате и да се опитвате да се справите сами. Много хора са имали вашия проблем, но са успели да е измъкнат от смъртоносната хватка на хазарта.

Преодоляването на пристрастяването към хазарта не е лесен процес. Ако спазвате основните принципи и потърсите помощ и подкрепа от други хора, имате много големи шансове да се справите напълно с този проблем.