Как социалните фактори влияят на хазартните проблеми?

Много хора с хазартни проблеми обръщат внимание на социалните фактори и по-специално как тяхното възпитание и динамиката в семейните отношения се отразяват на хазартния им живот. Такива хора често споделят, че са отгледани от родители комарджии и хазарта е в кръвта им. Подобни изявления показват влиянието на социалните фактори върху хазартната зависимост. Те увеличават уязвимостта на дадено лице към хазарта и вредите свързани с него.

Когато няколко човека в семейството са комарджии се увеличава достъпа на всеки член на фамилията до места предлагащи хазартни дейности. Такива семейства имат грешни схващания, предполагащи, че хазарта е положителна и забавна дейност или начин за бързо печелене на пари. Тези общи нагласи могат сериозно да деформират възприятията на отделния индивид за хазарта.

Правилното лечение на зависимостта от хазарта може да предостави на такива хора едно информирано разбиране за същността на проблема и всички негативни последствия свързани с него. Когато осъзнаят това хората с подобни проблеми ще бъдат отворени за нови преживявания и разбирания за комара, каквито не са имали преди това. Тези нов мироглед може да предостави по-голяма възможност за промяна на поведението и в крайна сметка пълно освобождаване от капана на хазартната зависимост. Негативните социални фактори от детството ви, които са наклонили везните в полза на хазарта могат да бъдат преборени, стига да разполагате с необходимата вяра, търпение и упоритост. Разбира се при хора свързани от ранно детство с комара отказването е малко по-сложно, отколкото при хората започнали да залагат в зряла възраст.