Признаци и симптоми, че сте пристрастен към хазарта

Пристрастяването към хазарта е „скрита болест”, тъй като няма видими физически  признаци и симптоми, както при алкохолната или наркотична зависимост. Комарджиите обикновено отричат или минимизират своите проблеми. Те са готови на всичко, за да прикрият своята хазартна зависимост. Често се отделят от своите близки и лъжат за това къде са били и какво са правили.

Имате ли проблем с хазарта?

Може да имате хазартни проблеми ако:

  • Чувствате необходимост да пазите в тайна факта, че залагате често и много – имате чувството, че другите няма да ви разберат или искате да ги изненадате с голяма печалба.
  • Изпитвате проблеми да контролирате залозите си – ясен сигнал за този проблем е когато започнете да залагате и последните пари, които имате. Почвате да правите залози в опит да си върнете обратно парите, които сте загубили.
  • Продължавате да залагате дори когато ви свършат парите – това е червена линия, която не бива да прекрачвате. Водени от все по-силното желание да възвърнете парите си, започвате да залагате пари, които нямате. Това може да са пари от кредитни карти, изтеглени заеми, започвате да продавате вещи и дори да крадете, за да си набавите пари. Това е порочен кръг.
  • Изпитвате заблуда, че залагането на още и още пари ще възвърне загубите ви, но това само ви вкарва още по-дълбоко в проблема.
  • Семейството и приятелите се притесняват за вас – отричането на проблемите ги прави още по-големи. Ако приятел или роднина изрази притеснения относно вашето поведение го изслушайте внимателно. Погледнете сериозно на това как хазарта се отразява на живота ви. Търсенето на помощ не е признак на слабост. Много закоравели комарджии се обръщат към своите близки, едва когато е станало прекалено късно и са проиграли всичко. Все пак никога не е късно да промените нещата към по добро.