Как да помогнем на член на семейството, който има проблеми с хазарта?

Има ли моят любим човек проблеми с хазарта?
Ето някои признаци, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред:

  • Започва да защитава все повече хазарта – колкото повече един комарджия пропада, толкова повече защитава хазарта, като начин за печелене на пари. Те стават изключително чувствителни на тази тема и дори могат да започнат да обвиняват вас за хазартните проблеми. Казват, че правят всичко за вас, защото вярват, че един ден ще спечелят големия джакпот.
  • Изведнъж стават прекалено потайни, относно парите и финансите – любимия човек започва да проявява желание да контролира семейните финанси. Изведнъж може да усетите недостиг на пари, въпреки че приходите и разходите не са се променили драстично. Спестяванията и други активи започват мистериозно да намаляват. Теглят се нови заеми, които нямат рационално обяснение.
  • Стават все по-отчаяни в търсенето на пари за хазартна дейност – оборотите по кредитните карти могат да се увеличат значително. Любимия човек започва да търси пари назаем от роднини и приятели. Бижута и други ценни вещи могат мистериозно да започнат да изчезват от къщата.

Как да помогнем на любим човек с хазартни проблеми?

Такива хора се нуждаят от подкрепата на семейството и приятелите, за да имат по-голям шанс да се справят с хазарта. Все пак отговорността е преди всичко лична. Колкото и помощ да получава един комарджия, ако той няма желание и воля да се справи с проблема, резултатите ще са минимални.

Ако член на семейството има проблеми с хазарта, може да имате много противоречиви чувства. Трябва да изразходите повече време и енергия, опитвайки се да го предпазите от хазарта. Комарджиите затъват в дългове и дори започват да крадат от близките и любими хора. Когато се изправят пред последствията на своите действия, тяхното самочувствие спада значително. Това е една от причините много хора с проблеми с хазарта да стигат до самоубийство.