Как да разберем, че започваме да прекаляваме с хазарта?

Това е често задаван въпрос, когато става въпрос за хазартна зависимост?Кога залозите стават твърде много и твърде големи?

Сумата, която може да е определи като безопасна, когато става въпрос за хазарт зависи на вече от личните ви доходи или казано с други думи от месечния бюджет с който разполагате.
Трябва да се отговорите на въпроса какво количество пари можете да си позволите да загубите, без това да повлияе значително на останалите ви разходи като наем, храна, битови смети, транспорт и др. За някои хора проиграването на 50 лв. на месец може да означава лишение от нещо друго, докато богаташите могат да изхарчат и хиляди левове, без това да се отрази на останалите им харчове.

Обикновено, когато започнат да се трупат загубите хазарта престава да бъде едно приятно изживяване и се превръща в обречена борба да се възвърнат загубите. Това в повечето случаи обаче води до нови и нови загуби и така се влиза в един порочен омагьосан кръг.

Кога хазарта се превръща в проблем?

Хазарта става вреден, когато започне да причинява проблеми на вас или хората около вас. Например започвате да се притеснявате за парите, които сте проиграли или изпитвате силен стрес докато чакате да ви излязат залозите. Той може да развали взаимоотношенията ви с любимия човек или да причини проблеми в работата. Тогава разбирате по трудния начин, че хазарта всъщност не е толкова забавен.

Независимо колко много аларми се включват, че трябва да намалите залозите, това не е никак лесна задача. Казвате си тази седмица ще заложа само 10 лв. и спирам, но ако загубите тези 10 лв. още първия ден най-често продължавате да залагате. Хазарта не взима само парите ви. Той ви отнема и много по-ценни неща като здраве, щастие и стабилни взаимоотношения с роднини и интимния партньор.

Не позволявайте да се увлечете в една непрестанна хазартна игра и да загубите ориентация за действителните си загуби. Отделяйте колкото е възможно по-малко време за хазарт и винаги следете баланса си, за да сте наясно точно колко сте затънали. Ако следвате тези правила хазарта може отново да се превърне в онова развлечение, което ви е пленило в началото, без да натоварва месечния ви бюджет.