Лицензионен режим в Испания

Испания е държава с голямо население и в последните години се наблюдава чувствително увеличаване на реалните казина, които отварят врати. Това би трябвало да означава по-добри дни и за компаниите в сферата на онлайн хазарта на Иберийския полуостров.

Редица международни компании бяха принудени да заплатят  данъци върху всеки нерегулиран бизнес в страната. Първият лиценз бе издаден през 2011г. и това накара почти всички големи риби на пазара да заличат трупани с години данни на клиенти, за да отворят нови .es домейни и регистрира на ново. Към момента разрешени са списък с интернет адреси на лицензирани оператори  това е ясен сигнал за всички, че пазара в Испания отново е отворен.

Новият режим има за цел да регулира индустрията на национално равнище, но ще работи съвместно с регионалната система. Това означава, че компаниите все още ще могат да предлагат услугите си в автономните области, без да им се налага да получават национален лиценз. Новите регулации са насочени към хармонизиране на пазара и включват хазартната реклама.  Ако компаниите нямат лиценз да оперират на национално ниво, рекламата им ще бъде ограничена само до регионално ниво.

Видовете хазарт, които са позволени са: фиксирани коефициенти за спортни залози, спортни борси, конни залагания, томболи, произволна комбинация от игри и др. Остава да се доуточнят регламентите около залозите на живо и онлайн бинго игрите.

Корпоративната данъчна ставка е 30%, но тя може да падне до 20% в зависимост от размера на компанията. Данъка върху брутната печалба е 25% и има три вида лиценз – пълен, единичен и временен. Продължителността на лиценза е 10 години за пълния лиценз, 5 години за единичния, а за разрешителния (временен) лиценз е само  по време на дейността. Получилите лиценз за Испания компании могат да приемат залози само от испански граждани, чрез своите домейни завършващи на .еs.
Регулаторен орган по хазарта в Испания (DIRECCIÓN GENERAL DE ORDENACIÓN DEL JUEGO) http://www.ordenacionjuego.es