Защо е толкова трудно да се отървем от хазарта?

Минали са месеци от последната ви печалба, но вие продължавате да залагате и да прахосвате парите си, които иначе са ви необходими за други належащи нужди. След поредната загуба и с опразнени джобове е нормално да се запитате: „Защо? Защо продължавам да си причинявам това?

Всички правим обичайните неща, като шофиране, хранене, ходене на работа с минимално съзнателно внимание. Това се дължи на факта, че мозъците ни са изградени от неврони и колкото по-често извършваме дадено действие, толкова по-рутинно става то за нас. Така се формира един т.н. невронен път, при който мозъка ни усеща познати импулси и ги приема за нормални. Същото е и при хазарта, колкото по-често залагате, толкова повече губите своята бдителност и дори не осъзнавате как парите ви се топят от банковата сметка.

Добрата новина е, че има възможност това да бъде променено. Вие можете да се промените. Независимо колко пъти сте се проваляли в опитите да се откажете от хазарта, не бива да губите вяра, защото промяната наистина е възможна. Както един черен път по който не минават коли  с течение на времето изчезва и по него избуява растителност, така и невронните пътища в мозъка изчезват, когато не се стимулират.

Това не е лесен процес и изисква много време и усилия. Със сигурност ще бъде и много болезнено, но възвръщането на контрола над живота и финансите си заслужава всяка капка пот и всяка пролята сълза. Разбира се не е нужно да вървите по този път сами. Най-добре е да потърсите професионална помощ, за да се справите много по-лесно с проблема. Има много различни терапии за лечение на хазартни зависимости. Най-важното е никога да не се отказвате. Вие сте по-силни отколкото си мислите.