Русия налага по-строги мерки срещу незаконната хазартна дейност

Руският президент Владимир Путин подписа законопроект, който налага по-строги наказания за незаконните онлайн компании за залози. Законопроекта е публикуван на интернет страницата на Министерството на правосъдието на Русия и очертава новите мерки в борбата с компаниите, които нямат лиценз за извършване на хазартна дейност на руска територия.

Според медиите в Русия нарушителите на хазартните закони ги грози глоба от 300 до 500 хиляди рубли или сума еквивалентна на доходите на нарушителя за срок от 1 до 3 години. Освен паричната глоба се предвижда още полагана на обществено полезен труд  до 240 часа или отнемане на определени права за срок до 4 години. Най-тежката санкция в този случай е налагането на ефективна присъда и затвор до 2 години.

Съгласно новия закон глоби могат да бъдат налагани при установяването на нелицензирани хазартни дейности на места, разположени извън четирите държавни зони, определени за тази цел. В продължение на почти 5 години хазарта е забранен в почти цяла Русия, като изключение правят Владивосток, Алтайската област, Калининград и района около Азовско и Черно море. През Юли Владимир Путин подписа законопроект за създаване на свободна за хазарт зона в Сочи и Кримския полуостров.

В Русия достъпа до сайтовете за онлайн залози е блокиран от регионалните доставчици на интернет. Освен това са блокирани и транзакционните плащания с руски кредитни/дебитни карти от и към тези сайтове.

По-рано през декември интернет компанията Google се извини официално на руските власти, след като в руската версия на търсачката се появиха реклами на онлайн хазартни компании.

Публикувано на 27.12.2014