Самотата и хазарта

Хората, които имат проблеми с хазарта често започват да залагат, защото се чувстват самотни. Те виждат казината и букмейкърските пунктове като начин да се запознаят с нови хора и да осъществят социални контакти. Това наистина е една атрактивна възможност за социализация на хората борещи се с чувството на самота и изолация.

Самотните комарджии продължават да залагат, защото се чувстват добре, когато отидат до близкия пункт или казино и осъществят контакт с други редовни клиенти или персонала. Това ги кара да се чувстват част от тази общност и временно да подтиснат усещането за самота. Хазартът отвлича вниманието на хората от негативните мисли и чувства и точно поради тази причина е толкова привлекателен за хората с проблеми.

Това което остава скрито отначало е, че в дългосрочен план хазартната зависимост изостря чувството на самота. Постепенно времето отделяно за хазарт става все повече. Може да прекарате часове наред пред ротативка или пред компютъра, без да си говорите с никой. Постепенно комарджиите започват да избягват социални дейности, които съвпадат с хазартните сесии. Това могат да бъдат семейни тържества, рождени дни, фирмени събирания и др.

Освен това поради чувствата на срам и неудобство хората с хазартни проблеми стават по-потайни и започват да общуват по-малко с приятелите и семейството си. Това в последствие води до засилване на чувството на самота. В тези ситуации много хора намират хазарта като единственото бягство от самотата и започват да залагат все по-често, за да прогонят нарастващите чувства за изолация.

Публикувано на 01.04.2014