Отговорете си на въпроса: Защо се захванах с хазарта?

Много хора, които са имали проблем с хазартната зависимост рано или късно си задават въпроса: „Защо аз? Защо аз имам този проблем,  а не някой друг?” Отговора на този въпрос ще ви даде възможност да се изправите срещу проблема си и да го преодолеете.

Обикновено хората се пристрастяват към хазарта заради ранния положителен опит. Девет от всеки десет с хазартна зависимост са имали голяма печалба в началото, която е оставила трайно впечатление. Може дори и да не сте участвали в залаганията, но някой ваш приятел да е постигнал голяма печалба. Тази ранна положителна емоция ви носи вяра и надежда, че ще печелите винаги, когато залагате. Замислете се само как ще се чувствате ако още с първия си залог постигнете голяма печалба и ако загубите 10-20 пъти поред.

Друга много важна причина за пристрастяване към хазарта е търсенето на различни емоции. Всички в даден момент от живота си се чувстваме отегчени, тъжни и самотни. Някои хора знаят, че това е просто част от живота и търпеливо очакват по-добри времена. Други обаче не могат да се примирят с тях и търсят начини да се отърват от тях. Често това включва злоупотреба с алкохол и/или хазарт.

Други възможни причини са генетичните и биологичните фактори. Някои хора просто са генетично предразположени към тези проблеми. Повишените нива в мозъка на норадреналин, серотонин и допамин оказват голямо въздействие върху вашите действия. Няма как да подминем и действието на алкохола и наркотиците. Много хора са склонни да вършат глупави неща, когато са под въздействието на тези опиати. Неща, които никога не биха направили, ако са трезви.

Публикувано на 09.02.2015