Чехия иска да облага с данък хазартните онлайн компании, без значение дали са лицензирани

czech-hazart-danakЧешкото правителство обмисля да наложи данък върху оборота за хазартните сайтове. Министерството на финансите иска буквално да изцеди хазартните онлайн компании като им наложи убийствения данък от 20% върху приходите. Това обаче не е всичко законопроекта предвижда данъчната ставка постепенно да достигне 30% от приходите. Целта е на година държавата да прибира около 1 милиард чешки крони (около 41 милиона щатски долара) под формата на данъци от сайтовете за залози.

Като основание за този данък правителството изтъква факта, че в момента компаниите плащат много малък данък в сравнение с оборотите, които правят. Повечето компании използват системата за разплащания WorldPay и поради това правителството знае точно какви са техните парични потоци. Пред една от местните медии заместник-министърът на финансите Онджей Заводски споделя: „Правителството не може да блокира тези „незаконни” придвижвания на пари, но това не означава, че не можем да ги следим в детайли.”

Чешкото правителство има препоръка от Европейската комисия да преразгледа своя хазартен сектор. Правителството се надява да приеме нов лицензионен режим до началото на 2016г. Промените предвиждат промяна на 20% ставка за всички видове хазарт с променлив данък, достигащ до 40% от приходите на слот машините.

В момента международните компании нямат лицензи за Чехия, тъй като нямат физическо присъствие в страната. Новият режим, който ще премахне това изискване се очаква да влезе в сила чак догодина, но правителството няма намерение да чака толкова дълго и иска да започне да прибира данъци от компаниите.

От Betfair вече обявиха, че могат да напуснат чешкия пазар, ако закона бъде приет в този му вид. Освен онлайн хазарта се предприемат рестрикции и срещу игралните зали в чешките градове. Така например във втория по-големина град в страната Бърно общинския съвет гласува драстично намаляване на местата, където могат да се отварят игрални зали. В резултат на това от 4000 игралните машини в града в момента са само 1500.