Чехия иска да облага с данък хазартните онлайн компании, без значение дали са лицензирани

Чешкото правителство обмисля да наложи данък върху оборота за хазартните сайтове. Министерството на финансите иска буквално да изцеди хазартните онлайн компании като им наложи убийствения данък от 20% върху приходите. Това обаче не е всичко законопроекта предвижда данъчната ставка постепенно да достигне 30% от приходите. Целта е на година държавата да прибира около 1 милиард чешки крони (около 41 милиона щатски долара) под формата на данъци от сайтовете за залози.

Като основание за този данък правителството изтъква факта, че в момента компаниите плащат много малък данък в сравнение с оборотите, които правят. Повечето компании използват системата за разплащания WorldPay и поради това правителството знае точно какви са техните парични потоци. Пред една от местните медии заместник-министърът на финансите Онджей Заводски споделя: „Правителството не може да блокира тези „незаконни” придвижвания на пари, но това не означава, че не можем да ги следим в детайли.”

Чешкото правителство има препоръка от Европейската комисия да преразгледа своя хазартен сектор. Правителството се надява да приеме нов лицензионен режим до началото на 2016г. Промените предвиждат промяна на 20% ставка за всички видове хазарт с променлив данък, достигащ до 40% от приходите на слот машините.

В момента международните компании нямат лицензи за Чехия, тъй като нямат физическо присъствие в страната. Новият режим, който ще премахне това изискване се очаква да влезе в сила чак догодина, но правителството няма намерение да чака толкова дълго и иска да започне да прибира данъци от компаниите.

От Betfair вече обявиха, че могат да напуснат чешкия пазар, ако закона бъде приет в този му вид. Освен онлайн хазарта се предприемат рестрикции и срещу игралните зали в чешките градове. Така например във втория по-големина град в страната Бърно общинския съвет гласува драстично намаляване на местата, където могат да се отварят игрални зали. В резултат на това от 4000 игралните машини в града в момента са само 1500.