Онлайн хазартни сайтове станаха жертва на поредица от DDOS атаки

Редица популярни сайтове за онлайн хазарт станаха жертва на distributed denial of service (DDOS) атаки от страна на злонамерени програмисти, търсещи бързи печалби.

През изминалия уикенда Betfair съобщи в Twitter, че Спортната Борса и фиксираните залози са били временно недостъпни за клиентите в следствие на атаката. В понеделник от Betfair излязоха официално съобщение, че в следствие на DDOS атаката целия трафик към сайта им е спрян. Малко по-късно излезе още едно съобщение, че има преднамерен опит от трета страна да прекъсне услугите на сайта.

Късно в понеделник от компанията обявиха, че сайта им вече е стабилизиран, но все още се осъществява мониторинг, за да се установи дали злонамерената дейност ще се появи отново. Във вторник от Betfair заявиха, че продължават да изпитват технически проблеми, които засягат залозите на живо.

Обикновено DDOS атаките срещу онлайн букмейкъри съвпадат с големи спортни събития, тъй като хакерите се надяват, че компаниите ще им платят искания откуп, за да не пропуснат големите обеми от залози. Атаката срещу Betfair този уикенд съвпадна с големите национални конни надбягвания във Великобритания и кулминацията на Голф Мастърса в неделя.

По-рано този месец лицензираното в Малта казино BetAt също се оплака от DDOS атака, като съобщи, че нападателите са поискали откупа да бъде платен в Bitcoin. Атаката е задръстила сървърите на компанията с 45 гигабайта информация в секунда. Нападателите са поискали 10 биткоина откуп или приблизително $2200, за да спрат тормоза.

Други онлайн оператори, като Unibet, Tonybet и PokerStars също се оплакаха от подобни атаки, през изминалата седмица. Все още не е ясно дали всички атаки са координирани от една група хакери или са просто съвпадение, но според специалистите е много вероятно атаките да са координирани от едно място.

Изправянето на DDOS нападателите пред правосъдието е много трудна задача, въпреки че има няколко значителни успеха в тази област. През декември 2013г. двама полски хакери бяха осъдени на 5 години затвор за DDOS атака над останал анонимен хазартен сайт от Великобритания. В този случай обаче поляците са постъпили много глупаво, тъй като атакували сайт, който е знаел самоличността им и са се срещнали лице в лице за получаване на откупа, когато са били задържани от полицията в Манчестър.