Русия търси нови начини да блокира достъпа до интернет сайтове, които не харесва

Русия предприема все по-рестриктивни мерки, за да възпрепятства достъпа до забранени интернет сайтове, включително и компаниите за онлайн залози. На 5-ти февруари на IT форум в Москва представители на властта обявиха война на анонимността в интернет, включително използването на мрежата Tor и виртуалните частни мрежи (VPN).

Леонид Левин, председател на агенцията по Информационна политика и Комуникации към Държавната Дума, заяви, че правителството трябва да обмисли методи за блокиране използването на анонимни технологии с цел да се ограничи възможността за нерегламентирано посещение на забранени сайтове. Тук попадат и сайтовете за онлайн залози до които повечето доставчици на интернет в Русия са спрели достъпа.

Руската лига за безопасно ползване на интернет в която членуват държавния телекомуникационен оператор Ростелеком и други големи доставчици на мобилни услуги, излезе с изявление в подкрепа на намеренията за действия срещу Tor и VPN. Според тях анонимността в интернет дава възможност на всякакъв вид престъпници да прикрият действията си и да извършват престъпления.

Много руснаци заобикалят драконовските мерки забраняващи онлайн хазарта и използват VNP, за да посещават сайтове като PokerStars, Betfair и Bet365, които са включени в черния забранителен списък. През декември 2014г. бе приет нов закон, който дава право да се блокират интернет сайтове, без съдебна заповед. Неспазването на правилата и посещението на забранени сайтове може да донесе на руските граждани глоба в размер до 500 хиляди рубли (около $8000) и дори затвор до 2 години.

Всичко това в най-голяма степен може да повлияе на PokerStars, тъй като значителна част от оборотите на компанията идват от руския пазар. В близко бъдеще няма изгледи Русия да въведе лицензионен режим за легална работа на сайтовете за залози и покер сайтовете. Поради това перспективите пред тази индустрия в най-голямата по площ страна в света засега изглеждат мрачни.

Публикувано на 27.02.2015